Paintball szabályok

A paintball játék alapszabálya

A paintball játékban számos játékvariáció létezik. Ezek közül a legalapvetőbb, amikor a két csapat a paintball játékterület két ellenkező pontján áll fel, majd a játékvezető által adott hangjelzésre elindulnak, hogy megpróbálják kiejteni az ellenfél játékosait.

Paintball war in the depth típus

Az a csapat lesz a győztes, amelynek játékosai előbb járnak sikerrel e téren, vagy a forduló végén több játékosa marad fent a paintball pályán.
Az alapváltozat rengeteg módon variálható: például zászlóra, terület- vagy épületvédelemre, egy csapattag védelmére koncentrálva.

Paintball résztvevők

A paintball játék résztvevői a játékosok, valamint a játékvezetők. Játékosnak számít az, aki a paintball játék időtartama alatt a játékterületen tartózkodik. A paintball játékban történő részvételhez szükséges a játékszabályzatban leírt feltételek elfogadása.

Legénybúcsús paintball

Paintball maszk

Ennyire fontos ez, hogy a felsorolás elejére kerüljön? Nos, igen, mivel e nélkül el sem kezdődhet a játék…

A játék során, annak teljes időtartama alatt védőmaszk viselése kötelező. A védőmaszk kifejezetten a paintball játékhoz lett tervezve.
A maszkot a játéktéren levenni tilos, hiszen a játék befejeztével is szükséged lehet a szemeid, arcod épségére….

 

Paintball maszk

Amennyiben mégis szükségesnek érzed a maszk levételét, azt jelezd a játékvezetőnek, aki – szükség szerint – megállíthatja a játékot, vagy kikísér a pályáról.
A pályán nézőként megjelenők is viseljenek maszkot.

A paintball védőmaszkot csak a játékterületet elhagyva, illetve a védett zónában szabad levenned.

Lőfegyver (marker)

A paintball fegyver csövébe belenézni tilos! A fegyver leszerelt csővel is tud lőni.
Figyelj arra, hogy a marker csöve a játéktéren kívül mindig lefelé nézzen!
Tüzelni és ujjadat az elsütőbillentyűre helyezni csak a játékterület határain belül lehet!

A fegyvert rendeltetésszerűen használd, ne tégy olyan esztelenséget, hogy azt a földön csúsztatod, netán dobálod vagy hadonászol vele, hiszen ez a játékból való kizáráshoz vezethet.

Paintball brothers match

Csak a játékosok részére biztosított lőszert használhatod, földről felvett festékgolyót a tárba visszatenni nem szabad (állaga már nem megfelelő a játékhoz és a fegyvert is károsíthatja).

A paintball játék során csak a fegyverből kilőtt festékgolyóval jelölheted meg a többi résztvevőt. Egyéb fegyverek (pl: kések, éles tárgyak) használata tilos!
A játék szabályzata jól ki van alakítva, nem kell hozzátenned ehhez egyéb ötleteket (pl: tárgy dobása vagy verekedés), ez ugyancsak véget vet a játéknak.

Paintball játékterület

A paintball játékra a kijelölt játékterületen kerül sor, ha a játék ideje alatt kilépsz a játékterületről, az kizárással jár.

Paintball István Akna

A játékvezető által meghatározott védett zónában a játékot fel kell függeszteni, ha ebben tartózkodsz, akkor köteles vagy fegyveredet bebiztosított állapotban tartani. Amennyiben a védett zónán kívül vagy, nem célozhatsz és lőhetsz a védett területen belülre, hiszen te sem éreznéd igazságosnak, ha ezen belül puffantanának le…

Paintball találat

Érvényes találatnak számít legalább kb. 100 Ft-os nagyságú összefüggő festékfolt a test egészén, a maszkon és a fegyveren.

Nem számít találatnak a vállak szélétől a karokat, a deréktól lefelé lévő területet, valamint a paintball puskát ért festékgolyó. Szintén nem vezet kieséshez a lepattanó lövés (amely nem hagy festékfoltot), illetve a fröcskölt lövés (tárgyról fröccsen a játékosra).

Ha találat ér, akkor hangos kiáltással („Kiestem”, „Eltaláltak”, „Talált” stb.) kell tudatnod mindenkivel, hogy számodra véget ért a játék (szabálytalan a kapott találatot elhallgatni, s játékban maradni). A fegyveredet a fejed fölé emelve, a lehető legrövidebb úton hagyd el a játékterületet, s menj az arra kijelölt helyre.

S hogy mit ne tegyél találat esetén? Már nem használhatod a fegyveredet, azt ki kell biztosítanod. Nem kommunikálhatsz a társaiddal (Nem beszélsz, nem mutogatsz, nem adsz lőszert).

Paintball team dethmatch

A hivatalos meccsek (speed paintball) esetén, tényleg így vannak a találatok. Mi viszont a játékosokra szoktuk bízni, hogy melyik találat érvényes. Ezt az eligazításon szoktuk tisztázni.

Vannak olyan játékok, ahol az első találat után (bármely testrészen) kiesel, továbbá van olyan eset is, mikor a végtag találtból kettőt, mellkas találatból egyet kell begyűjteni. Fegyvertalálat természetesen nem minősül találatnak.

Mikor kilőnek valakit a biztonsági zónába kell mennie, csak is kizárólag ott veheti le a maszkot. A biztonsági zónában tudsz megpihenni, felkészülni a következő „menetre”.

Paintball ruházat

A megfelelő védőruházat viselése megóv a testet érő festéklőszer a becsapódásakor tapasztalható kellemetlen csípő érzéstől, esetleg fájdalomtól, amelyek olykor napokig kék, zöld foltot hagyhatnak a bőrön.

Paintball ammo rush

Paintball játékvezető

A paintball játék nélkülözhetetlen résztvevője a játékvezető, aki ügyel a küzdelem tisztaságára, a szabályok betartására. A játék gördülékenysége érdekében fontos, hogy tartsd tiszteletben a szavukat. Figyelj rá, hiszen a játék végét is ő jelzi, mely a lefújásig tart.

S ne hidd, hogy ők csak azért vannak, hogy kiszúrják a szabálytalanságot, nem. Nagy segítségedre vannak, hiszen feladataik közé tartozik a meghibásodott lőfegyverek azonnali cseréje, esetleg javítása, tisztítása, valamint a lőszerek pótlása is.

Egyéb fontos alapszabályok

Facebook
Twitter

Szólj hozzá!