Paintball története

Minden amit a paintball keletkezéséről tudni érdemes

A paintball egy ma már elhíresült játék, mely során az ellenfelek festékgolyóval lövöldözik egymást. Ennek alapjai nem is olyan régre nyúlik vissza, ámbár mégis kétséges az eredete. De mielőtt komolyabban belemennénk a paintball történetének részleteibe, nézzük meg, mi is a legjobb ebben az elfoglaltságban…

Paintball keletkezése

Ismerd meg önmagad!

Paintball név alatt egy veszélytelen sportágról van szó, ennek ellenére hihetetlen adrenalinszint növekedést eredményez. A játék folyamán felszínre kerülnek a résztvevő igazi, mélyen rejlő tulajdonságai és motivációi.

Kiderül mennyire csapatjátékos vagy irányító, hogyan reagál a stresszes helyzetekben, mennyire taktikus a játékos.

Kiélezettebb helyzetben kell helytállnia, mint a mindennapi életben, de ugyanazokra a tulajdonságokra van szüksége, mint a munka vagy magánélet során. Az élményeken és játékon kívül az itt szerzett önismeretet kamatozhatja majd, mikor visszatér a hétköznapokba. És hogy ez a fantasztikus játék honnan ered?

Paintball, mint marhajelölő módszer

A paintball eredetéről többféle magyarázat kering a játék szerelmeseinek körében. A történetek egy része szerint az amerikai marhapásztorok jelölték elsőként a speciális puskából kilőtt festékgolyóval a teheneket, mások állítják, hogy a kivágásra ítélt fákat lőtték meg először ilyen módon.

Ez az elmélet az 1970-es évekig nyúlik vissza, azonban mégis vannak olyanok, akik egy Bob Gurnsey nevű amerikai úriembernek tulajdonítják a paintball játék feltalálását. Mégis miért?

Paintball maszk

Bob Gurnsey és a paintball

Az utóbbi, egyben a paintball sport szellemiségéhez legközelebb álló paintball történet szerint Bob Gurnsey gyermekkora dugóspuskás csatái iránti nosztalgiájában egy szűkebb baráti körben szervezte meg az első játékot 1981-ben. Egészen ismerősen hangzik nem?

Az ekkor még új játék “Zászlószerzés” néven futott, hiszen a játék célja a kihelyezett anyagdarabok megszerzése volt.
Érdekesség

A paintball ősének tekinthető első csata, amely akkor még olajfestékes golyóval működött. Ez olyan sikeresnek bizonyult, hogy néhány további baráti összejövetelt követően egy évvel később Bob már saját cégén belül szervezte meg a játékot, illetve megkezdte ötlete franchise rendszerű értékesítését is. Innen pedig már egyszerűen ment.

Paintball versenyszerűen?

Az 1990-es évek közepe felé némi késéssel a játék továbbfejlesztett, festékgolyós formája elérte Magyarországot is. Napjainkra pedig már amatőr és profi játékosok, a 12-től az 50 évesig terjedő korosztály képviselőinek ezrei hódolnak a sportnak. És hogy mivel lehet ezt még fokozni?

Az utóbbi évek folyamán ez a szabadidős játék valódi sportággá nőtte ki magát. Versenyeket rendeznek, amelyeken a legjobb játékosok megmérettetik erejüket és stratégiai képességeiket, valamint csapatban való együttműködésüket. Ki ne akarna egy ilyen játékban részt venni?

Légy részese te is ennek a remek szórakozásnak, és alakítsatok barátaitokkal vagy ismerőseitekkel csapatot. Vár titeket a harcmező!

Paintball a Wikipédián

Paintball pályáink

Facebook
Twitter

Szólj hozzá!