Paintball puskák

Minden, amit a Paintball Puskáról tudni kell!

Sport, hobby, vagy hivatás?

Hazánkban egyre népszerűbb sport, hobbi vagy hivatás a paintball. Sokaknak mégis ismeretlen ez a világ. Nézzük is meg, hogy mi is ez!

A paintballról röviden

Ez egy festéklövő fegyverekkel űzött taktikai játék. Játszhatja bárki nemtől, adottságoktól függetlenül és csapatok is szívesen fogadnak bárkit.
Valahol mindenkiben ott rejlik a gyerek, aki egykor volt és dicsőséges hadvezérré akart válni. Sokaknak vannak hőseik, akik bőrébe bújhatnak a paintball keretein belül.
Nem is csoda, hogy terjed ez a szenvedély, hiszen egy-egy játék remek alkalmat szül arra, hogy a felgyülemlett feszültséget, energiát, kíváncsiságot levezesse illetve kielégítse vagy csupán barátokkal, rokonokkal szórakozzon egy jót az ember.
A jókedv garantált bárki számára.
Többféle alap játékmódokból választhatunk és azokon belül is többféle verzióból, bárki megtalálja a neki való rendezvényt. Speed Paintballtól kezdve a  Wood Paintballig van minden.

szeged maxim paintball csapat
szegedi maxim paintball csapat

Mennyire fog fájni?

Megnyugtató választ tudok adni.
Én 6 év alatt egyszer sem találkoztam még olyan látvánnyal mint amiket az interneten találni (ahhoz szerintem már szándékosság szükséges).
Néhány folt a testen és kész. Semmi elviselhetetlen. Főleg amikor tudatosul, hogy mennyire jól érzed magad, hogy mennyi harcost szedtél le, valamint amikor átjutsz a kezdeti sokkon és elönt az adrenalin ott már fájdalomnak helye nincs, csak a szórakozásnak és a vidámságnak.
A nálunk üzemeltetett markerek torkolati sebesség szempontjából az alsó-középkategóriába tartoznak, mivel nem az a cél, hogy minél inkább fájjon.

És melyik a Sniper???

Lehangolás a válaszom. Nálunk nincs mesterlövész technika. Igazán nincs is rá szükség.
Eleinte csábító ugyan, de amikor a vadász már 40-50 perce olvad egybe az előtte himbálózó fűszállal és még mindig nem jött arra senki vagy nem találta el, az el szokta venni a kedvet a lelkes kezdőktől.
De a fegyvereinket és pályáink adottságait aki ügyesen ki tudja használni, az tud sniperkedni-ninjázni így is.
Sokak teszik ezt nagy sikerrel!

Rántsuk is le a leplet a talán legizgalmasabb részről: A PAINTBALL PUSKA !

maxim tippman ft 12

A paintball puskákat (avagy markereket) bárki megvásárolhatja, aki elmúlt 18 éves, illetve használhatja 14 év felett is, természetesen nagykorú felügyelete mellett.

A paintball puska többnyire sűrített levegős palackkal használható, de van CO2 palackkal üzemelő, elektromos-gázos és kézi  működtetésű marker is. Aki vásárlásra adja a fejét az bizony nehéz helyzetben lehet, ha nincs konkrét elképzelése vagy tapasztalata, ugyanis a piacon egyre többféle és megbízhatóbb paintball puskát talál a közönség. A kiegészítőkről már nem is beszélek, mert a fantázia sem tud határt szabni.

maxim paintball tippman 98

Amikor velem arról beszélgetnek, hogy megtetszett a sport, belevágna és mégis milyen markert tudnék ajánlani, akkor gondolkodás nélkül a Tippmann cég termékeit mondom.
Miért is?! Hiszen ez egy alig 30 éves múlttal rendelkező cég? Szerintem, ha azt mondom, hogy a világ paintballosainak döntő hányada esküszik erre a márkára, akkor nem tévedek nagyot. Az oka igen egyszerű. Megbízható, végtelenül egyszerű, de strapabíró megoldásokkal teli, esztétikus darabokról van szó, ha a Tippmannt választjuk.

Nem kotyog-lötyög, az anyagválasztások is minőségérzetet adnak, majd amikor jön a tudat évekkel később, hogy „2-3 éve használom a markert és a tisztításon kívül igazán hozzá sem kellett nyúlnom!”, az bizony megszeretteti a felhasználóval a kiválasztottját. Ezek leginkább „alapdarabok”. Nem a csicsás verziók, bár megtalálhatóak a repertoárukban.

Más markerekre van szükség speedballra és másra woodsballra, de erről a következő cikkben térünk ki. 

Láttad már, hogy hol tudtok harcolni?

Lássuk mikkel tudtok harcolni, ha a Maximot választjátok!

Nálunk Maximnál három típust használunk. A Tippmann 98 Model -t, Tippmann Pro Carbine -t és Tippmann FT-12 –t.
Eszméletlen technika mindhárom. Lehet elfogultnak gondoltok, de megosztok néhány sor tulajdonságot és tapasztalatot ezekről a markerekről és meglátjátok, hogy képtelenség nem szeretni őket.

A 98asokat direkt arra fejlesztették, hogy paintball játékszervezők igáslova legyen. Nekünk is 6 éve vannak 98asaink szinte napi használatban és félelmetes, hogy szervizeléskor még mindig nem kell hozzájuk nyúlni, csak takarítom, átkenem és mehet is vissza a csatatérre. Cserélhetők a külsőcsöveik a 10cm-től a 60cm-ig bármilyet lehet rátenni, a felső szereléksínre optikát, világítást, bármit fel lehet szerelni, attól függ, hogy ki, hol és mire kívánja használni.

Az FT-12 már jóval újabb jószág. Felépítése különbözik a 98astól, de az alapvető stílusjegyek és a minőség megmaradtak. A fegyver szétszedésén egyszerűsítettek, a harctéri körülményekre optimalizálva mindent. Két mozdulat és nyitva is!
Feltéve, hogy nem hagyod rajta a levegőspalackot, mert akkor csak 1 mozdulat plusz 4 óra amíg megtalálsz mindent! Míg a 98asoknál szét kell szedni teljesen a testet (azt is imbusszal kell), addig itt egy gombot benyomsz, lecsavarsz egy kupakot és ’tádámm!’ nyitva is a csoda.

Ez így önmagában nem jelenthet sokat, de amikor csak annyi a gond, hogy bekoszolódott a dugattyúfej vagy a golyóakasztó gumi tört el, akkor óriási előny. Kb 10 percet spórolsz a 12-ből. 
Nagy taps Tippmannéknak! Itt a fegyver kinézete viszont adott, sok variációra nincs lehetőség. Bár amikor a kezemben tartom a kis „UZI”-mat nem is hiányzik róla semmi, csak egy kis festék a játék végére.

Paintball keletkezése

A Pro Carbine még új családtag nálunk, saját tapasztalatot nem tudok megosztani veletek, de ha csak fele olyan megbízható ahogy a hírneve mondja és csak annyira bírja a strapát mint a másik két modell, akkor szerintem őt is nagyon szeretni fogjátok. Ez a típus is adott külsővel rendelkezik, egyedül a csövet lehet cserélni rajta, de ennyi elegendő is. Stabil teljesítmény, szép lőkép jellemzi.
Sűrített levegővel dolgozunk. Még ha nem is tartja addig a nyomást a palack, mint COs testvérénél, azért a tömítéseket sem roncsolja annyira. Kiszárítani ki tudja ugyan, de pár csepp olaj és már védettek is a gumi alkatrészek.

COval is tudtok játszani, még ha nem is szereti a szerkezet annyira, azért megkapja, főleg hideg időben jönnek ki a jó tulajdonságai ennek a gáznak. A töltényeket VL-200 ejtőtár adagolja lelkesen. Elektromos technikát nem használunk, az kicsit kényes és néha nyűgös tud lenni.
Egy röpke ízelítőt kaphattatok a paintball világáról, a fegyverekről (akarom mondani a Markerekről). A következőkben írunk arról, hogy milyen játékmódok vannak, az egyes módok milyen felszerelést igényelhetnek és hol is tudsz harcolni markereddel kis hazánkban!

Ne feledjétek, a biztonság az első: sisakot/maszkot mindig viseljetek a csaták során!

Háborúkat szervezünk

Szoktuk mondani, hogy mi legális háborúkat szervezünk, ahol a mindennapok okozta stresszt és annak következményeit győzzük le.
Ki lesz a nyertes?
Hát te, aki kiszakítod magad a mindennapok taposómalmából és eljössz hozzánk egy élményért és fülig érő szájjal indulsz vissza az életbe…
Maszkot fel, kezdődjön a játék!

Paintball ammo rush

Írta:

Maxim játékmester

 

 

Bándi Szabolcs – Maxim Játékmester

Szólj hozzá!